Życie bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście szkodliwy?

Czasami skorzystanie z porad dietetyka to bardzo dobre rozstrzygnięcie. Dlaczego? Bowiem na świecie pojawia się wiele mitów, które dotyczą jedzenia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Wiele osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Rzeczywiście, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne także są wrogie dla alergików. Skutkiem tego przed przemianami żywieniowymi wypada zwrócić się po radę do dietetyka, który zaleca rozmaite testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dziedzinie odchudzania, bo nie pragną się przyznać że mają dowolny problem. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że błyskawicznie zdobędziemy ładną i szczupłą posturę. Tymczasem prawda bywa zupełnie inna i cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje albo najzwyczajniej w świecie nie mamy siły na to, by wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie paru rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych nawyków żywieniowych. Z jakiego powodu? Bowiem organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że słuszna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej liczbie jakby pożądał i rozpoczyna się chronić kiedy wyłącznie jest ich mniej. Menu bez glutenu Ta obrona skutkuje gigantycznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w ciele, zwłaszcza, jeżeli niespodziewanie zjemy nazbyt mnóstwo. To podstawowy błąd odchudzających się, lepiej w następstwie tego zacząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *