restauracja przy Rynku Kraków

Aby w pełni zrozumieć sedno tradycyjnej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby doliczyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była typowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednak z nieraz pojawiło się też i wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

restauracja z polską kuchnią Kraków

Charakterystyka szablonowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z kolosalną ilością mięsa i kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – w następstwie tego mogliśmy sobie na tę przyjemność znacznie bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz wybitnie pikantnych sosów krajowych.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu szablonowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną aspektem kuchni polskiej jest dużo typów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż oraz produktów mięsnych.
Marynaty banalne dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *